Εξοχική κατοικία στο Γεράνι Χανίων

Tsatsakis & Partners > Τα Έργα μας > Εξοχική κατοικία στο Γεράνι Χανίων

Κατασκευή / project management : Tsatsakis & Partners
Αρχιτεκτονική μελέτη: Tsatsakis & Partners
Κατασκευή: Minoan Homes
Μελέτες Η/Μ: Μπεϊνόγλου Ηλίας
Εμβαδόν: 200 m2
Τοποθεσία: Χανιά | Γεράνι
Website: www.villahannamarie.com

Το έργο αφορά μελέτη, επίβλεψη και project management εξοχικής κατοικίας οικογένειας Νορβηγών, με παράλληλο στόχο την εκμετάλλευση στα διαστήματα που δεν κατοικείται από την οικογένεια.  Οι ιδιοκτήτες ήταν ενεργοί από τη φάση του σχεδιασμού οπότε η δυναμική της σχέσης τους με την αρχιτεκτονική ομάδα του γραφείου μας καθόρισε σε σημαντικό βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

Βασική επιδίωξη ήταν οι άνετοι και ζεστοί χώροι με μοντέρνα έπιπλα σε απλές γραμμές αναδεικνύοντας τις βαθιές επιρροές του σκανδιναβικού στυλ στον μινιμαλισμό και μοντερνισμό.

Το οικόπεδο βρίσκεται εκτός σχεδίου και εκτός ορίων του οικισμού Γερανίου Χανίων , μεταξύ αιγιαλού και βόρειου οδικού άξονα Κρήτης.
Λόγω περιορισμών ελάχιστων αποστάσεων, η περιοχή που επιτρέπεται η δόμηση είναι περιορισμένη, καταλήγοντας σε ένα εμβαδό επιτρεπόμενης κάλυψης πολύ συγκεκριμένο. Η ιδιαιτερότητα αυτή, λειτούργησε καταλυτικά ώστε να βρεθούν διέξοδοι αρχιτεκτονικής έκφρασης, κρατώντας παράλληλα το κτιριολογικό πρόγραμμα μιας πολυτελούς τουριστικής κατοικίας.  Η τοποθέτηση στον άξονα Βορρά – Νότου έγινε με γνώμονα όχι μόνο την εξαιρετική θέα αλλά και την κλίση του οικοπέδου.

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου χαρακτηρίζεται από γεωμετρική απλότητα και βασίστηκε σε μία σύνθεση κυβικών όγκων και καθαρών γραμμών.

Η χωρική συνέχεια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο αποκαλύπτεται στο εσωτερικό του σπιτιού. Καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα, σε ανοιχτή διάταξη, λούζονται στο φως με την ολίσθηση στον ημιυπαίθριο χώρο να άρει το όριο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Ως αποτέλεσμα, όλο το επίπεδο του ισογείου παρουσιάζεται στον επισκέπτη ως ένας διάφανος και εξωστρεφής χώρος, που αναπτύσσει μια άμεση σχέση με την πισίνα και τον περιβάλλοντα χώρο.

Πέργκολες αλουμινίου με αυτόματες περσίδες μελετήθηκαν έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο φωτισμό και σκίαση.

Μια πισίνα με υπερχείλιση οργανώνεται στη θέα μπροστά και παράλληλα με τους χώρους διημέρευσης. Για την επένδυση της χρησιμοποιήθηκε χαλαζιακή επένδυση προσδίδοντας μια απολύτως φυσική αίσθηση της άμμου.

Στο νότιο τμήμα του οικοπέδου κατασκευάστηκε ένα γήπεδο τένις υψηλών προδιαγραφών με σκοπό την προσέλκυση αθλητικού τουρισμού.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο λεπτομερή σχεδιασμό όλων των τμημάτων της κατασκευής τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής, όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων, ώστε το κτίριο να ανταποκρίνεται στις βασικές συνθετικές αρχές του, αλλά και στις απαιτήσεις των σύγχρονων τεχνικών κατασκευής.