Κατοικία στον Αποκόρωνα

Κατοικία στον Αποκόρωνα
Tsatsakis & Partners > Τα Έργα μας > Κατοικία στον Αποκόρωνα

Οικοδομική Άδεια: Tsatsakis & Partners
Μελέτη – Επίβλεψη: Tsatsakis & Partners
Μελέτες Η/Μ: Μπεϊνόγλου Ηλίας
Εμβαδόν: 210 m2
Location: Χανιά | Αποκόρωνας

Κεντρική ιδέα αποτέλεσε η δημιουργία μιας κατά μήκος πορείας, όπου ο ένοικος θα έχει συνεχή οπτική επαφή με τη θέα στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου. Το κτίριο εκτυλίσσεται γραμμικά από Δύση προς Ανατολή με έμφαση προς την πανοραμική, βόρεια θέα. Βασική συνθετική επιλογή αποτέλεσε η διάσπαση του κτιριακού όγκου σε μικρότερους διακριτούς όγκους με τον καθένα να φιλοξενεί διαφορετική λειτουργία. Η συγκεκριμένη επιλογή επέτρεψε την καλύτερη ένταξη του κτιρίου στο έντονο φυσικό ανάγλυφο, δημιουργώντας διαφορετικά επίπεδα και παράλληλα προσέδωσε συνθετική ελευθερία και ποικιλία στη μορφοπλασία των όγκων.

Σημαντική λειτουργική απαίτηση ήταν η πρόσβαση και η χρήση των επίπεδων δωμάτων με την τοποθέτηση πέργκολας, γεγονός που μεταβάλλει και δίνει ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία στην ογκοπλασία.

Όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία και ιδιαίτερα στη βόρεια όψη του κτιρίου δημιουργούν μια μικρογραφία γειτονιάς της υπαίθρου με σαφές σημείο αναφοράς τον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας.

Η επιλογή των υλικών είχε μορφολογικό στόχο στο να ενταθεί ο διαχωρισμός των όγκων. Ο τοπικός λίθος χρησιμοποιείται για να «ντύσει» του μεγάλους και ακριανούς όγκους ενώ οι κεντρικοί και μικρότεροι χρωματίζονται στο χρώμα επιλογής των ενοίκων. Σημαντικό μορφολογικό στοιχείο είναι τα πλαίσια των κουφωμάτων στα σημεία όπου υπάρχει πέτρα, όπου χρησιμοποιείται πλαίσιο αλουμινίου για να εγκιβωτίσει την επιφάνεια της πέτρας και να «καδράρει» τα διαφορετικά ανοίγματα.