Πέτρα Ξύλο

Πέτρα Ξύλο
Tsatsakis & Partners > Τα Έργα μας > Πέτρα Ξύλο

Οικοδομική Άδεια: Tsatsakis & Partners
Μελέτη – Επίβλεψη: Tsatsakis & Partners
Μελέτες Η/Μ: Μπεϊνόγλου Ηλίας
Εμβαδόν: 380 m2
Location: Χανιά | Αποκόρωνας

H μελέτη αφορά το σχεδιασμό τριών παραθεριστικών κατοικιών σε γειτονικά οικόπεδα στην περιοχή του Αποκόρωνα, Χανίων. Οι κατοικίες χωροθετούνται μέσα στον κατάφυτο περιβάλλοντα  χώρο με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή διατάραξη του φυσικού τοπίου.

Κοινό στοιχείο σχεδιασμού αποτελεί ο καταμερισμός των λειτουργιών σε διακριτούς όγκους και η μετέπειτα διάρθρωσή τους με γνώμονα τις λειτουργικές απαιτήσεις, αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, οι κατοικίες φέρουν κοινά στοιχεία ως προς την υλικότητα, καθώς ο τοπικός λίθος χρησιμοποιείται σε πολλά σημεία έτσι ώστε να αναδειχθεί η κεντρική ιδέα ή να προσφέρει ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης της δομής του κτιρίου.

Ενδεικτικά, η κατοικία ένα (1) εκτυλίσσεται γραμμικά από Δύση προς Ανατολή με διάσπαση του όγκου μέσω ενός ημιυπαίθριου χώρου. Οι 2 επιμέρους όγκοι διαφέρουν ως προς το ύψος και την υλικότητα. Αντίθετα, στην κατοικία 3, η χρήση της πέτρας έρχεται να υπογραμμίσει τα έντονα γραμμικά στοιχεία της κάτοψης.

Οι εσωτερικοί χώροι διαμορφώθηκαν αποκλειστικά με έπιπλα σχεδιασμένα από την ομάδα μας ώστε να ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις των ενοίκων. Το ξύλο σε όλες τις φυσικές του αποχρώσεις μαζί με χτιστές κατασκευές πατητής τσιμεντοκονίας σε γήινες αποχρώσεις κυριαρχούν στο σύνολο του σχεδιασμού. Ταυτόχρονα, η χρήση της πέτρας στους τοίχους και τα κεραμικά πλακίδια σε διάφορες αποχρώσεις και μοτίβα συνθέτουν μία καθόλα μεσογειακή ατμόσφαιρα.